Размышления
Большого
Города

Размышления Большого Города

ARTISTS LUDENS Виставка арт-резиденції BIRUCHIY в «ЛЬВІВАРНІ»

ARTISTS LUDENS Виставка арт-резиденції BIRUCHIY в «ЛЬВІВАРНІ»

Із 15 лютого в Музейно-культурному комплексі пивної історії «ЛЬВІВАРНЯ» триває виставка спецпроекту арт-резиденції BIRUCHIY кураторів Георгія Сенченка (Київ-Берлін) та Євгена Тарана (Мюнхен) під назвою «Народження трагедії з духу музики».

Вже вкотре наймасштабніша резиденція України представила твори ключових фігур українського мистецтва. До 5 квітня включно, охочі львів’яни та гості міста споглядатимуть живопис, графіку, об'єкти та відео-арт 15-ти відомих українських авторів ­– Інари Багірової (Київ), Таї Галаган (Київ), Анни Глибіної (Київ), Артема Волокітіна (Харків), Юрія Коваля (Львів), Тетяни Малиновської (Харків), Олекси Манна (Київ), Юрія Пікуля (Київ), Кирила Проценка (Київ), Юрія Соломка (Київ), Андрія Стегури (Ужгород), Наталії Фаваз (Київ), Юрія Шабельникова (Москва), Ельміри Шемседінової (Київ) та Наталії Юдіної (Томськ).

Інтердисциплінарний проект «Народження трагедії з духу музики» пройшов декілька «Актів» реалізації. Стартувавши в рамках резиденції на півострові Бирючий восени 2016 року як серія колективних фотографій, розіграних жеребкуванням, проект продовжився у майстернях авторів та вперше втілився в травні минулого року на фестивалі «Kyiv Art Week».

«Великий проект сучасних українських художників ми показуємо вперше, – коментує подію менеджер Музейно-культурного комплексу пивної історії Галина Дорош. – Підтримуючи сучасне українське мистецтво та розвиваючи новий арт-простір, ми робимо свій внесок у культурний розвиток країни». Підтримка мистецтва є одним із пріоритетних напрямків діяльності, а сама ідея появи нового арт-простору на туристичній та культурній мапі Львова є прикладом розвитку та децентралізації мистецтва.

Візуальне мистецтво на другому поверсі «ЛЬВІВАРНІ» та мистецтво пивоваріння на першому – в спецпроекті арт-резиденції BIRUCHIY знайшли спільний знаменник.

Подібно до діонісійського й аполонічного початків з однойменного трактату Фрідріха Ніцше 1872 року – «Die Geburt der Tragödie aus dem Geiste der Musik» (з нім. «Народження трагедії з духу музики»), – інтерактивне поле музею пивоваріння привабило твори сучасних українських художників, що об’єдналися за принципом, описаним іншим генієм Йоганом Гейзингою шістдесят років потόму.

На території резиденції Бирючого острова Homo Ludens (з лат. «Людина що грається») перетворилося на Artists Ludens (з лат. «Художники що граються»). Застосовавши гру як метод побудови візуального ряду, автори випробували різні грані феномену – інсценізацію, імпровізацію і жеребкування, аби зрештою зануритись із головою в творення та виплисти знову в наступних сезонах BIRUCHIY.

В експозиції спецпроекту глядач спостерігає художників, котрі «граються» з простором і матеріями, ув’язнюють в полотні стихії, заклинають реальність і одне одного.У цьому процесі культурні маркери, міфи та історія подрібнюються і зціджуються, закипають та зсідають, зброджуються та дозрівають, аби кінець кінцем піднятися на поверхню мерехтливими бульбашками.

Мистецтво Бирючого розливу п’янить і збиває з ніг. Дражнить і заманює спантеличеного глядача на територію тотальної гри та свободи.

У купальних костюмах на полотнах Пікуля й Стегури, прикриті цупкою тканиною, а то й зовсім голяка у Коваля, пританцьовуючи у воді – нас кличуть шукати сенс за горизонтом. Виштовхують за межі полотна та рятувального кола.

У підсумку, всі гравці мають зникнути. Підпорядковуючись правилам гри, на одній з останніх робіт Кирила Проценка, на екрані мобільного залишаються тільки обриси символів.

Позаяк, гра триває. Окрім представлених робіт, до проекту належать вихідні фото та відеоархіви, якими можуть надихатися не лише автори, а й вся спільнота арт-резиденції BIRUCHIY.

Олена Єгорушкіна

Місце експозиції: Арт-простір Музейно-культурного комплексу пивної історії «Львіварня», вул. Клепарівська 18, 2 поверх.

Вартість відвідування: 60 гривень (повний квиток – включає також вартість візиту до музейно-культурного комплексу «Львіварня»).

Розклад роботи: щодня з 10:00 до 19:00, без вихідних.



Подписывайтесь на наш канал:
«78 & 078 Развлечения и Размышления Харькова»
78 & 078 Развлечения и Размышления Харькова Telegram.

1255
RSS
Нет комментариев. Ваш будет первым!
Загрузка...