Размышления
Большого
Города

Размышления Большого Города

Відкрите звернення музикантів щодо наміру обласної влади провести злиття МАСО «Слобожанський» з Харк

Відкрите звернення музикантів щодо наміру обласної влади провести злиття МАСО «Слобожанський» з Харк

Відкрите звернення музикантівщодо наміру обласної влади провести злиття МАСО «Слобожанський» з Харківською обласною філармонією:

«Дорогі Українці!

Наш Оркестр намагаються реорганізувати, зробити однією із структур Харківської філармонії, що призведе до загибелі тієї справи, якою ми займаємося більше 20-ти років. На наш погляд і на думку багатьох діячів культури і мистецтва України, діяльність МАСО «Слобожанський» сьогодні є важливою складовою розвитку музичного мистецтва, пропаганди та освіти серед молоді та суспільства в цілому.

Злиття з Харківською обласною філармонією може призвести до зміни статусу нашого колективу як самостійної одиниці, і, як наслідок, - до його загибелі. Це «перша ластівка», далі стане реальністю реорганізація всіх колективів Харкова. Жертвами злиття можуть стати театри, оркестри, концертні колективи, навчальні заклади та ВНЗ.

Цього не можна допустити!

МАСО «Слобожанський» - унікальна стартова база для отримання професійного оркестрового досвіду молодими музикантами. Жоден оркестр Харкова не співпрацює з такою кількістю молодих музикантів, як МАСО «Слобожанський». Багато поколінь талановитих музикантів починали працювати саме в МАСО «Слобожанський» і нині вони посідають провідні позиції в інших оркестрах світу.

Сьогодні МАСО «Слобожанський», маючи від держави субвенцію тільки на заробітну плату, здатний заробляти на своїх проектах і оплачувати оренду приміщень для офісу та технічних кімнат (бібліотека, артистичні кімнати, репетиційні приміщення), а також концертних залів, що дає можливість для нормального існування та розвитку.
За останні роки оркестр не просив у держави жодної копійки на придбання необхідних інструментів та аксесуарів, а придбавав все необхідне за власні кошти.

Департамент культури і туризму Харківської обласної держадміністрації наголошує на тому, що МАСО «Слобожанський» не має свого приміщення, але заплановане злиття з Харківською обласною філармонією не дасть позитивного результату і не вирішить проблему. Адже на даний момент філармонія знаходиться в стані реконструкції та також не має власного повноцінного концертного залу і приміщень для репетицій ще одного колективу. Надалі, якщо реорганізація пройде і МАСО «Слобожанський» стане підрозділом філармонії, факт неможливості розміщення стане ключовим у вирішенні питання про скорочення чисельності колективу і як наслідок - знищить його.

Реорганізація Харківського обласного комунального підприємства МАСО «Слобожанський» призведе до втрати робочих місць, заробітних плат, зменшення кількості працівників як артистичної, так і адміністративної частини оркестру.

Враховуючи те, що колектив за час своєї професійної діяльності здобув заслужене визнання не тільки в Україні, а й далеко за її межами, реорганізація оркестру завдасть непоправної шкоди культурній спадщині Слобожанщини.

Розуміючи, що зараз країна знаходиться в режимі жорсткої економії, ми б’ємо на сполох, тому що не можна економити на культурі та духовному здоров’ї нації.

Сподіваємося на вашу підтримку!

Свої відгуки та листи на підтримку надсилайте на e-mail: virtuosi@email.ua

Додаткова інформація про МАСО «Слобожанський» та ситуацію навколо нього:

Назва колективу - Харківське Обласне Комунальне Підприємство «МАСО Слобожанський», з 2013 р оркестр більш відомий як «Віртуози Слобожанщини».

Оркестр заснований в 1993 р. при Харківському академічному театрі опери та балету ім. М.В. Лисенко.

Нерухомість (зал, репетиційні приміщення, офіс) - відсутні. Для репетицій, виступів та адміністративної діяльності оркестр орендує приміщення за власні зароблені кошти.

Статус - з 2000 р. колектив виділений в самостійне комунальне підприємство. Співробітники - одержувачі бюджетного асигнування за кодом 26.10 (зарплата).

У 2008 р. оркестру був присвоєний статус «Академічного».

Державні субвенції на розвиток відсутні.

Надбавки за звання «Академічний» відсутні.

Досягнення: в 1994 р. отримав звання Кращого молодіжного оркестру Європи, в 2008 р. - статус «Академічний».
За останні два роки оркестр втілив яскраві музичні проекти, які популяризують класичну музику і мистецтво в цілому. Серед них:

- Міжнародний майстер-клас і Гала-концерт Диригентів італійської опери під керівництвом професора Міланській консерваторії Даніеля Аджімана;

- Проект «Харків Оpen Air». Симфонічна музика під відкритим небом. Євро-2012, Харків. Фан-зона;

- Арт-проект «Кіно-симфонія», присвячений ювілею українського режисера Олександра Довженка: синтез німого кіно та симфонічної музики сучасних композиторів України;

- Синтез жанрів і напрямів - оперно-балетна новела на музику Жоржа Бізе «Глорія Кармен» для симфонічного оркестру, солістів опери та балету;

- Арт-проект «Симфонічна музика і пісочна анімація «Пер Гюнт»;

- Музичний проект «Харківські сімейні музичні вечори» за участю молодих талановитих музикантів;

- Участь у проекті Святослава Вакарчука «Вночі»;

- Участь у проекті групи ТНМК «Танок на майдані Конго» - «Симфонічний Хіп-хоп»;

-кавер-шоу «Metallica» та симфонічний оркестр;

- Участь у міжнародних конкурсах і фестивалях танцю, музичного мистецтва.

Плани та перспективи:

- Травень 2015 - участь у всеукраїнському проекті «Битва оркестр». Київ, Харків, Дніпропетровськ, Одеса, Львів.

- Липень 2015 - Анталія, Туреччина. Гастролі з проектом «Глорія Кармен»;

- Жовтень 2015 - тур по містах Естонії (Пярну, Тарту, Йихві) з програмою «Virtuosi of Slobozhanschina – messengers of peace» разом з Естонським національним хором хлопчиків під керівництвом Хірво Сурва;

- Грудень 2015 - постановка оперно-балетної новели «Монтеккі і Капулетті or West Side story сьогодні»;

- Січень 2016 - Анталія, Туреччина. III міжнародний фестиваль «Віртуозів Слобожанщини» - «Харківські музичні вечори в Анталії»

Постійні проекти, реалізовані протягом концертного сезону:

- «Харківські сімейні музичні вечори» - концерти за участю талановитих дітей та молоді;

- «Симфонічні збори «Віртуозів Слобожанщини»;

- «Соліст оркестру» - сольні виступи артистів оркестру з симфонічним оркестром;

- «Парад диригентів» - гала-концерти за участю запрошених диригентів;

- «Прем’єра Сезону» - концерт сучасної музики композиторів України та зарубіжних авторів.



Подписывайтесь на наш канал:
«78 & 078 Развлечения и Размышления Харькова»
78 & 078 Развлечения и Размышления Харькова Telegram.

591
RSS
Нет комментариев. Ваш будет первым!
Загрузка...