Размышления
Большого
Города

Размышления Большого Города

Головний диригент Схід Опера Дмитро Морозов

Головний диригент Схід Опера Дмитро Морозов

Українець Дмитро Морозов став одним з чотирьох органістів світу, який грав у соборі Святого Петра на месі Папи Римського Франциска.

Головний диригент харківської Схід Опера Дмитро Морозов став четвертим музикантом в світі, який грав на органі в соборі Святого Петра на недільній месі Папи Римського Франциска.

«Те, що мені надали право зіграти на органі у легендарному кафедральному соборі, в самому серці Ватикану, під час недільної Папської меси, – безумовно, велика честь для мене. І, думаю, також це велика честь для України, бо в той момент я відчував себе саме представником нашої країни», - відзначив Д.Морозов.

Він розповів, що грав італійську музику епохі Відродження, яку дуже рідко виконують сучасні музиканти, що викликало і певне здивування, і вдячність з боку організаторів меси. Він також відзначив, що грав майже без репетиції: на пристосування до незнайомого інструменту в нього було лише кілька хвилин.

«На щастя, в мене на той час вже був досвід великого концерту без жодної попередньої репетиції на одному з найбільших органів Європи, на якому, як вважалося, взагалі неможливо грати без попередньої підготовки», - додав він.

В цілому, сказав Д.Морозов, він почав серйозно розвиватися у якості органіста в 2002 році, коли став солістом Дніпропетровського будинку органної а камерної музики. Але у Харкові отримав доступ до інструменту лише рік тому, коли в місцевому католицькому храмі Святого Сімейства було встановлено старовинний голландський орган.

«На цьому інструменті я в минулому сезоні дав 12 концертних програм, а до того часу протягом 25 років міг грати лише в інших містах та країнах. Це була така іронія долі: я міг грати де завгодно, окрім рідного міста, оскільки керівництво місцевої філармонії, мабуть, із-за якихось заздрощів, не допускало мене до наявних в місті інструментів», - сказав Д.Морозов.

Його участь як органіста у недільній Папській месі відбулася ще влітку, але сам Д.Морозов не афішував цей здобуток. Про нього стало відомо у минулу неділю, коли в Харків прибув музикант та офіційний художник Ватикану граф Джузеппе Тедескі, який урочисто нагородив головного диригента Схід Опера золотою медаллю за високі художні гідності, а також званням почесного професора католицького університету Нової Іспанії (США). Одним з приводів для нагородження стало те, що Д.Морозов став єдиним українським органістом, який удостоївся честі грати у Ватикані.

Головний диригент Схід Опера Дмитро Морозов - випускник Харківського музичного училища, Національного університету мистецтв ім. І.Котляревського (Харків) та Національної музичної академії ім. П.Чайковського (Київ). Проходив майстер-клас по органному виконавству у Луїджі Челегіна (Італія). У різні роки працював в Дніпропетровському Будинку органної та камерної музики, Дніпропетровській консерваторії, Харківському національному театрі опери та балету ім.Лисенка, Воронезькому оперному театрі, Національному театрі оперети, Харківському Молодіжному симфонічному оркестрі, Каїрської Національній опері.Лауреат національних конкурсів хорових диригентів, диплмант конкурса оперно-симфонічних диригентів ім.Стефана Турчака.

Схід Опера - бренд Харківського національного академічного театру опери та балету, що було введено в обіг у минулому сезоні. Театр заснований в 1875 році і сьогодні є єдиним національним оперним театром на Сході України.У репертуарі театру близько 70 оперних і балетних постановок, в рік на великій сцені грається 270 власних спектаклів. Тільки театральна трупа об'єднує близько 300 артистів, а всього тут працюють майже 750 осіб.Новий бренд покликаний оновити сприйняття театру і запустити ідею розвитку театру як сучасного центру музичної і театральної культури.



Подписывайтесь на наш канал:
«78 & 078 Развлечения и Размышления Харькова»
78 & 078 Развлечения и Размышления Харькова Telegram.

1091
RSS
Нет комментариев. Ваш будет первым!
Загрузка...