Размышления
Большого
Города

Размышления Большого Города

Якби я був у Харкові, всі сили поклав би на роботу з оперним театром – Микола Халєзін

Якби я був у Харкові, всі сили поклав би на роботу з оперним театром – Микола Халєзін

Відомий на Заході режисер Микола Халєзін, засновник такерівник Білоруського Вільного театру (Лондон) розробляє проект для постановки у Харківській національній опері.

Він дуже високо оцінює потенціал театру та хотів би поставити тут сучасну музичну виставу.

«Мене здивував цей театр і, якщо б я зараз був у Харкові, я всі сили поклав би на роботу з ним», - сказав він у ході онлайн майстер-класу, який був влаштований в межах Харківської театральної резиденції «Синій птах. Повернення».

Режисер зазначив, що його вразили можливості театру, який має повний штат вокалістів, два склади оркестру, балет і декілька майданчиків.

За його словами, наявність такого ресурсу «може послугувати для міста дуже потужним трампліном на міжнародний культурний ринок».

Він сказав, що хотів би зробити разом з театром сучасний театральний продукт, як мікс драматичного та музичного матеріалу. На його думку, для такої вистави у місті є потенціальна молодіжна аудиторія, оскільки в Харкові налічується до 300 тисяч студентів.

М. Халєзін розповів, що в нього відбулися попередні перемовини з керівництом театру і зараз він працює над розробкою ідеї для постановки у «Схід Опера», яка була б затребувана не тільки в Україні, але і на Заході.

Генеральний директор та художній керівник Схід Опера Олег Оріщенко повідомив, що Харківська опера планує спільну постановку з Білоруським Вільним театром.

«Цей проект, деталі якого ми поки не розкриваємо, планується на наступний сезон», - сказав він.

Білоруський Вільний театр (Лондон), фактично заборонений у рідній країні, став успішним театральним проектом у Європі. Театр мав фестивалі й гастролі в сорока країнах на п'яти континентах, зібравши багато найвищих нагород. Театр нагороджено європейським призом «Європа — Театру», премією Французької Республіки, британським призом FreedomtoCreate, американською нагородою AtlanticCouncil та Obie, головним призом Единбурзького фестивалю FirstFringe, призом IndexonCensorship. Проекти, що робить театр, незмінно входять у ТОП головних подій року Великої Британії за різними рейтінгами та викликають хвилю високих оцінок у критиків. Рецензії на вистави театру виходять у The New York Times, The Guardian, Washington Post, The Independent, Le Mond, The Times, Financial Times. Серед колишніх та нинішніх патронів театру – британський драматург Том Стоппард, актор Кевін Спейсі, екс-президент Чехії Вацлав Гавел.

Схід Опера – бренд Харківського національного академічного театру опери та балету, який був введений в обіг у минулому сезоні. Театр заснований в 1875 році і сьогодні є єдиним національним оперним театром на Сході України.Його репертуар налічуєблизько 70 оперних і балетних постановок, в рік на великій сцені грається 270 власних спектаклів. Тільки театральна трупа об'єднує близько 300 артистів, а всього тут працює майже 750 осіб.Новий бренд покликаний оновити сприйняття театру і запустити ідею розвитку театру як сучасного центру музичної і театральної культури.



Подписывайтесь на наш канал:
«78 & 078 Развлечения и Размышления Харькова»
78 & 078 Развлечения и Размышления Харькова Telegram.

670
RSS
Нет комментариев. Ваш будет первым!
Загрузка...