Размышления
Большого
Города

Размышления Большого Города

Студентською виставою у постановці польського режисера завершується другий етап проекту «Театральні вікна. Work in progress»

Студентською виставою у постановці польського режисера завершується другий етап проекту  «Театральні вікна. Work in progress»

30 листопада відбудеться показ учбової вистави, яку за останні два тижні створили студенти театрального факультету Харківського національного університету мистецтв ім. Котляревського під керівництвом польського режисера Марека Косьцюлека.

Засновник і творчий лідер театру «Крик» (Польща) - головна дієва особа другого етапу в проекті «Театральні вікна. Workinprogress». Він провів на театральному факультеті ХНУМ авторські майстер-класи, які транслювалися наживо у інтернеті, а потім працював зі студентами над постановкою бліц-вистави.

М.Косьцюлек зазначив, що у процесі її створення він намагався максимально вивести студентів зі звичної для них колії.

«Все, що створено – створено тут і зараз, і таке співробітництво з акторами - основа моєї методики», - підкреслив він. За його словами, він не привіз з собою готового матеріалу, а вистава народжувалася у спілкуваннізі студентами, з розуміння того, що їх хвилює саме тепер. І тому одна з головних тем вистави – проблема вибору людини, а також місце артиста у сучасному світі.

«Це дуже незвичний для українських студентів метод роботи, який постійно виводить їх із зони комфорту. І думаю, саме це є найціннішою складовою проекту – можливість отримати абсолютно нові знання і досвід», - сказав режисер.

За його словами, дуже добре, що цей новий досвід накладається на той сильний рівень фахової підготовки, який студенти вже мають за плечима, адже таким чином вони розширюють власну уяву про сучасний театр.

Режисер повідомив, що музичне оформлення вистави буде живим: студенти задіють деякі інструменти, якими вони володіють, як фортепіано та скрипка, а вся зала буде перетворена на сценічний простір, де звичні кордони між акторами та глядачем будуть стерті.

Куратор проекту Дмитро Терновий зазначив, що показ вистави відбудеться передусім для студентів та викладачів ХНУМ, і цей показ стане приводом для додаткової розповіді Марека Косьцюлека про його метод та фахової дискусії. Публічний показ цієї роботи також планується, але пізніше: наприкінці лютого всі чотири учбові вистави, що будуть створені під час проекту «Театральні вікна. Workinprogress» від режисерів з різних країн Європи мають бути поєднані в один великий студентський спектакль.

Марек Косьцюлек багато років розробляє власний авторський метод роботи з акторами, що базується на традиціях польської школи театру (Гротовського та Станевського). Випускник Щецинського університету, Гардзеніцької академії театральної практики та аспірантури з режисури Академії театрального мистецтва у Вроцлаві. Є членом журі національних та міжнародних фестивалів. Проводить багато театральних практик в Польщі та за кордоном, зокрема, в Німеччині, Словенії, Словаччині, Албанії, Греції, Болгарії, Швеції, Чехії, Грузії та ін. Є автором багатьох мистецьких вуличних акцій та перфомансів. Цілеспрямовано працює в різних соціальних проектах, в т.ч. з дітьми, літніми людьми, соціоетнічними групами, людьми з обмеженими можливостями. Створеному їм театру «Крик», в наступному році виповнюється 20 років. Також є організатором кількох театральних фестивалів, в яких приймали участь потужні і навіть легендарні польські театри, такі як Teatr 8 Dnia, TeatrBiuroPodróży, AkademiaRuchu, TeatrWęgajty, TeatrBiuroPodróży, TeatrKana та ін.

«Театральні вікна. Workinprogress» – частина освітньої програми «Театральне вікно до Європи», ініційованої харківським Театром на Жуках 10 років тому. Цьогорічний проект фінансується Міжнародним фондом допомоги організаціям, що здійснюють свою діяльність у сфері культури й освіти, на 2021 рік Федерального міністерства закордонних справ Федеративної Республіки Німеччини, Goethe-Institut та інших партнерів: www.goethe.de/hilfsfonds.

На першому етапі в проекті прийняла участь педагог та режисер з Великої Британії Лана Біба, що просуває знання про школу фізичного театру Жака Лекока. В подальшому в рамках проекту планується також приїзд в Україну режисерів з Німеччини (школа інструментального актора) та Франції (школа комедії дельарте).



Подписывайтесь на наш канал:
«78 & 078 Развлечения и Размышления Харькова»
78 & 078 Развлечения и Размышления Харькова Telegram.

1641
RSS
Нет комментариев. Ваш будет первым!
Загрузка...