Размышления
Большого
Города

Размышления Большого Города

Як і де лікують безпліддя державним коштом: 18 медзакладів законтрактовано НСЗУ

Як і де лікують безпліддя державним коштом: 18 медзакладів законтрактовано НСЗУ

За даними Міністерства охорони здоров'я, в Україні із труднощами зачаття дитини стикаються 12–15% пар, які мріють стати батьками.

Лікування безпліддя у жінок та чоловіків потребує використання допоміжних репродуктивних технологій, що для багатьох українських сімей часто є недоступним через дороговартісну медичну процедуру. Натомість пацієнти, яким діагностовано безпліддя, можуть скористатися безоплатною послугою лікування, а витрати покриє держава.

З урахуванням запланованого обсягу видатків отримати таку послугу можуть понад 30 тис. грн. пацієнток, проте з початку 2024 року послугою скористалися близько 255 осіб.

Безоплатну медпослугу «Лікування безпліддя за допомогою допоміжних репродуктивних технологій» надають 18 медзакладів, які уклали договори з Національною службою здоров'я України (НСЗУ). Зокрема в Харківській області це Державний заклад « Український медичний центр акушерства, гінекології та репродуктології МОЗ України ».

Щоб отримати послугу жінка віком від 19 до 40 років має звернутися до акушера-гінеколога до спеціалізованого закладу, який має договір із НСЗУ за пакетом «Профілактика, діагностика, спостереження та лікування в амбулаторних умовах». Направлення для цього не потрібне. Лікар проведе обстеження, означить показання до проведення ЕКО, а за необхідності направить на консультацію до суміжних спеціалістів (терапевт, кардіолог, невропатолог, ендокринолог та ін.).

Після дообстеження акушер-гінеколог направляє пацієнтку до мультидисциплінарного консиліуму або в спеціалізованому багатопрофільному закладі, або в перинатальному центрі, або в закладі, який надає послугу ДРТ. Консиліум лікарів приймає рішення про наявність підстав для отримання послуги з лікування безпліддя та відсутність протипоказань.

Програма включає одну спробу стимуляції та два перенесення ембріона у разі наявності достатньої кількості ембріонів. У разі успішності процедури та народження дитини під час першого циклу ДРТ пацієнтка більше не може взяти участь у програмі, у разі якщо перший цикл не вдався, жінці дозволяється повторна спроба протягом року.

Список медзакладів, які уклали договори з НСЗУ за пакетом «Лікування безпліддя за допомогою допоміжних репродуктивних технологій», можна знайти на сайті НСЗУ .

Додатково. У межах пакета безкоштовними для пацієнтів є такі медичні послуги:

- оцінювання результатів попередніх обстежень, огляд та консультування пацієнтів щодо підтвердження показань або визначення протипоказань для лікування безпліддя за допомогою допоміжних репродуктивних технологій;

- проведення контрольованої медикаментозної стимуляції яєчників у жінки, яка підлягає лікуванню за допомогою ДРТ;

- проведення аспірації вмісту фолікулів яєчників під контролем ультразвукового дослідження та пошук ооцитів у фолікулярній рідині жінки, яка підлягає лікуванню за допомогою ДРТ;

- знеболення етапу трансвагінальної аспірації фолікулів яєчників, консультація анестезіолога;

- отримання сперми від чоловіка жінки, яка має показання до лікування безпліддя за допомогою ДРТ, а також спеціальна обробка сперми та підготовка її до запліднення;

- здійснення етапу запліднення яйцеклітин у тому числі шляхом ін'єкції сперміїв у цитоплазму ооцитів та культивування отриманих ембріонів;

- ембріотрансфер;

- контроль за станом жінки до настання вагітності;

- ультразвукове дослідження органів малого тазу пацієнтки;

- вибір схеми стимуляції, лікарських засобів, корекція їх доз з урахуванням індивідуальних особливостей пацієнтки, результатів клінічного, ультразвукового обстеження та моніторингу;

- забезпечення лікарськими засобами для проведення всіх етапів циклу ДРТ;

- преімплантаційна медико-генетична діагностика ембріона за медичними показаннями тощо.

Джерело



Подписывайтесь на наш канал:
«78 & 078 Развлечения и Размышления Харькова»
78 & 078 Развлечения и Размышления Харькова Telegram.

713
RSS
Нет комментариев. Ваш будет первым!
Загрузка...