Размышления
Большого
Города

Размышления Большого Города

Три простих кроки для підтримки працездатності мозку (дослідження)

Три простих кроки для підтримки працездатності мозку (дослідження)

Як і в іншому організмі, у мозку під час старіння відбуваються зміни, які погіршують його роботу. Тим не менш, три фактори можуть значною мірою сприяти тому, щоб мозок залишався здоровим і працездатним у літньому віці.

Мозок деградує із віком

Нове дослідження за участю фахівців з Університету Ісландії спрямоване на виявлення важливих факторів, що підтримують роботу основних структур мозку – сірої та білої речовини. Результати були опубліковані у журналі Brain Sciences.

З віком мозок поступово втрачає свою ефективність. Це помітно, наприклад, у тому, що про зустрічі часто забувають, доводиться робити замітки як нагадування чи більше неможливо без зусиль стежити за розмовами, пояснює команда.

Однак можна тренувати мозок так, щоб він залишався працездатним довше. «Ключами до нашої нервової системи є сіра та біла речовина», — каже автор дослідження професор Хермундур Зігмундссон у прес-релізі Норвезького університету науки та технологій (NTNU).

Оцінка великої кількості досліджень показала, що є способи підтримувати працездатність як сірої, так і білої речовини.

На думку дослідників, особливо виділяються три чинники. Це:

  • фізичний рух,
  • соціальна взаємодія з іншими людьми,
  • пристрасть до нових речей.

Вправи протидіють старінню мозку

За словами вчених, якщо ви мало тренуєтеся, ваше тіло стає лінивим, як і ваш мозок. «Активний спосіб життя сприяє розвитку центральної нервової системи та протидіє старінню мозку», — пояснює професор Зігмундссон.

Соціальні взаємодії з іншими людьми

Насправді є люди, які не заперечують проводити більшу частину свого життя на самоті або контактувати лише з кількома людьми. Однак для переважної більшості людей дуже важливими є соціальні контакти.

«Відносини та взаємодія з іншими людьми сприяють низці складних біологічних факторів, які можуть запобігти уповільненню роботи мозку», — пояснює професор Зігмундссон.

Пристрасть до нових речей

Багатьом людям важко освоювати нові речі та види діяльності, особливо у міру дорослішання. Сильний інтерес до пізнання нового благотворно впливає на мозок. Експерти повідомляють, що різноманітні подразники є ключовим фактором у підтримці структур мозку.

«Пристрасть, тобто сильний інтерес до чогось, може бути вирішальним, рушійним фактором, що спонукає нас до пізнання нового. Згодом це впливає на розвиток та обслуговування наших нейронних мереж», — пояснює професор Зігмундссон.

Підсумовуючи, необхідно тренувати як тіло, так і мозок, щоб звести до мінімуму поступове зниження активності. Три згадані вище фактори можуть не тільки сприяти підтримці хорошої якості життя, а й сприяти здоровому старінню.
«Розвиток мозку тісно пов'язаний із способом життя. Фізичні вправи, стосунки та пристрасть допомагають розвивати та підтримувати основні структури нашого мозку в міру старіння», — резюмує професор Зігмундссон.

Джерело


Подписывайтесь на наш канал:
«78 & 078 Развлечения и Размышления Харькова»
78 & 078 Развлечения и Размышления Харькова Telegram.

1453
RSS
Нет комментариев. Ваш будет первым!
Загрузка...