Размышления
Большого
Города

Размышления Большого Города

У МОЗ зазначили, що програма «Доступні ліки» продовжує діяти

У МОЗ зазначили, що програма «Доступні ліки» продовжує діяти

Програма «Доступні ліки» працює під час воєнного стану. Пацієнти, які потребують амбулаторного лікування серцево-судинних захворювань, цукрового діабету першого/іншого типу, нецукрового діабету, бронхіальної астми, розладів психіки та поведінки, епілепсії, можуть отримати лікарські засоби, що входять до програми, безоплатно або з невеликою доплатою.

    Наразі пацієнти можуть отримувати «доступні ліки» в аптеці як за електронним, так і за паперовим рецептом.

    Отримати рецепт у паперовому вигляді можна у лікаря, який надає первичну медичну допомогу, незалежно від наявності декларації з ним.

    З огляду на наявність/відсутність препаратів інсуліну, лікарям дозволяється, виписуючи паперові рецепти, зазначати не торгові назва препаратів, а такі дані: інсулін людський генно-інженерний короткої чи середньої дії, аналог інсуліну ультракороткої дії, аналог інсуліну тривалої дії або комбіновані інсуліни.

    Рецепти на інсуліні виписуються щонайменше на місяць у період воєнного стану.

    Якщо лікар має доступ до електронної системи здравоохранения ,він створить електронний рецепт – і номер рецепту та код підтвердження надійдуть на телефон пацієнта.

    Для того, щоб почати отримувати «доступні ліки» під час воєнного стану, пацієнту необхідно:

    1. Для отримання ліків проти серцево-судинних захворювань, бронхіальної астми, цукрового діабету ІІ типу звернутися:

    • до свого лікаря, з яким укладено декларацію та є зв'язок;

    • до будь-якого іншого сімейного лікаря (якщо ви змушені були змінити місце проживання), терапевта чи педіатра, з яким декларації немає. Адже первинна допомога для ВПО надається у повному обсязі.

    Лікар проведе огляд, діагностику, означить необхідне лікування, зокрема медикаментозне ;

2. Якщо необхідні ліки через розлад психіки та поведінки – слід звертатися до психіатра; епілепсії – до психіатра чи невролога;

3. Якщо пацієнтові потрібно прописати першу схему лікування інсуліном, то це робить лікар-ендокринолог. Зміни у схему вносити також він. А після затвердження схеми виписувати рецепти на інсуліні може й сімейний лікар;

4. Проти нецукрового діабету перший рецепт має виписати також лікар-ендокринолог, за повторним рецептом можна звертатися до лікарів, які надають первинну медичну допомогу.

    Далі – лікар виписує власне рецепт на потрібні пацієнту ліки. Про те, яку інформацію має містити рецепт на доступні ліки читайте  тутЗ цим рецептом пацієнт може звернутися до аптеки, яка має договір з НСЗУ на відпуск ліків, та отримати безоплатні препарати.

    Знайти найближчу аптеку можна за телефоном 16-77 (контакт-центр НСЗП).
    Що стосується аптек, які мають препарати інсуліну, їх перелік знаходиться  за посиланням . Також аптеки з інсуліном можна знайти за допомогою сервісу tabletki.ua та geoapteka.ua
    Джерело


Подписывайтесь на наш канал:
«78 & 078 Развлечения и Размышления Харькова»
78 & 078 Развлечения и Размышления Харькова Telegram.

766
RSS
Нет комментариев. Ваш будет первым!
Загрузка...