Размышления
Большого
Города

Размышления Большого Города

Харків — перший осередок регіональної діджиталізації в Україні

Харків — перший осередок регіональної діджиталізації в Україні

Можна досить часто почути, що Харків у чомусь є першим. Спочатку — заснування Василем Каразіним першого в Україні Харківського університету, потім — отримання статусу першої столиці, згодом — перша українська радіостанція. 

І найприємнішим є те, що першість нашого міста залишається не лише на сторінках підручників з історії, а постійно супроводжує харків'ян по життю, бо тепер бути першим для Харкова означає розвивати цифрову екосистему міста та впроваджувати найсучасніші світові технології в усі міські послуги. Проте за будь-яким результатом стоїть щоденна, наполеглива праця цілої команди людей. І хто ж ці люди, які першими в Україні взялися за процес діджиталізації на регіональному рівні?

За ініціативою Харківського міського голови Геннадія Кернеса цифровий напрямок було обрано до пріоритетних напрямів розвитку Харкова на найближчі роки.

Відповідальним було призначено Олега Дробота, який задля плідної роботи над діджиталізацією життя міста утворив цілу команду сучасних реформаторів. Так у Харківській міській раді з'явився та вже півроку успішно працює перший в Україні Департамент цифрової трансформації, що був офіційно створений 1 лютого 2020 року. Ця подія дала всі підстави визнати Харків першим регіональним осередком діджиталізації нашої держави, про що й зазначено на офіційному сайті Міністерства та Комітету цифрової трансформації України.

Департамент на чолі з його керівником — заступником міського голови з питань цифрової трансформації Олегом Дроботом, який, до речі, став першим українським CDTO — Chief Digital Transformation Officer, щільно співпрацює з Мінцифрою за багатьма напрямками цифрового розвитку. Окрім цього, через те, що ніде в Україні більше немає схожих регіональних діджитал-осередків, Харків став пілотним містом для реалізації всіх проєктів Міністерства.

На презентації Департаменту цифрової трансформації, яка відбулася перед його офіційним створенням, а саме — 13 грудня 2019 року, з-поміж усіх проєктів Мінцифри були виділені пріоритетні саме для Харкова, серед них - програма з цифрової грамотності; проєкт «є-Малятко»; переведення регіональних послуг в онлайн; e-Health і Dashboard. Також на цьому заході команда Департаменту представила цілі міста на найближчий рік: 100 тисяч харків'ян, які пройдуть курси з цифрової грамотності на порталі Дія; 100 тисяч харків'ян користуються своїм кабінетом мешканця; 1 мільйон послуг онлайн.

За півроку плідної роботи Департаменту цифрової трансформації вдалося реалізувати проєкт «єМалятко», запустити МІС-систему

helsi.me (медичну інформаційну систему, яка дає можливість пацієнтам самостійно обирати дату й час прийому, чим зберігає час, витрачений на сидіння в чергах), відкрити перші Центри доступу до цифрових можливостей та запустити в них тестовий міський офлайн-курс із цифрової грамотності за трьома напрямами. Також було проведено масштабну міську реформу паркування, в результаті якої містяни отримали змогу самостійно сплачувати за паркування у своїх смартфонах. Серед досягнень Департаменту ще варто виділити відкриття першого в Україні Центру підтримки підприємців «Дія.Бізнес».


На цьому діяльність регіонального діджитал-осередку не завершується, тому що зараз триває активна робота над створенням ситуаційного центру для масштабного проєкту «Безпечне місто», проводиться тестування послуги відеоприйомів сімейних лікарів у системі helsi.me та додатка «Мій Харків», що об’єднає в собі десятки послуг і сервісів міста та, в кінцевому результаті, покликаний стати справжнім містом у смартфоні.

Зміни тільки починаються, а більшість застарілих методів надання послуг відійшли у минуле. Що ж буде далі? Напевно, паперові довідки, квитки, черги та ще багато чого залишаться тільки історією.


Подписывайтесь на наш канал:
«78 & 078 Развлечения и Размышления Харькова»
78 & 078 Развлечения и Размышления Харькова Telegram.

553
RSS
Нет комментариев. Ваш будет первым!
Загрузка...