Размышления
Большого
Города

Размышления Большого Города

Відкриття виставки "Спосіб життя" Олександра Примака

Відкриття виставки "Спосіб життя" Олександра Примака

Проект Олександра Примака «Спосіб життя» складається з близько 100 робіт. Вся серія надрукована в техніці ойл-принт (старовинний ручний спосіб друку) і розповідає про життя людей в північних прикордонних областях України.

"Над цим проектом я працював більше чотирьох років . В добірку входять фотографії зроблені під час чисельних подорожей прикордонними районами Сумської, Чернігівської, Рівненської та Волинської областей України.

Сум і відчай поглинають кожного подорожуючого, коли голос з GPS-навігатора сповіщає про прибуття в кінцеву точку маршруту – але села, яке ти хотів відвідати, вже нема. І тільки купи чорних колод, які проглядають через густі зарості чагарнику, обабіч дороги, підказують, що тут колись жили люди. 3 1991 року в Україні зникло приблизно 640 сільських населених пунктів. За останні десять років сільське населення в Україні тільки скорочувалось, невпинний відтік населення у міста відбувається і зараз.
Не зважаючи на такі сумні факти, в рамках цього проекту я хотів створити образи тих простих людей, які на сьогоднішній день, продовжують жити, а в більшості випадків – виживати, підтримуючи таким чином, вільно чи невільно, українське село. Показати звичайні будні пересічних сільських мешканців, які вікують, в такому особливому, але звичному, для них, оточенні. В світі, в якому жили їхні батьки й діди, і в якому зберіглась та генетично передається з покоління в покоління споконвічна мудрість і досвід. За винятком незначних деталей, в такий спосіб жили і в давнину. Вірили в Бога, обробляли землю, доглядали худобу, народжували дітей, відзначали свята.
Мешканці села не бачать в тому своєму мікросвіті нічого дивного чи особливого, трагічного чи приниженного, вони просто так живуть, тому що так було спокон вік. Щоб краще зрозуміти цих людей, цей, особливий для нас і звичний для них, уклад життя, потрібно зануритись на деякій час в це наповнене працею та боротьбою за існування середовище, відчути незабутню, автентичну атмосферу, спробувати пожити, хоча б трохи, за їх, встановленим з давніх давен, порядком буття. “Modus vivendi” в перекладі “спосіб життя” фраза вживається в дипломатії для позначення неформальної домовленості між сторонами певного протистояння. Ось так і живуть, виконуючи ті чи інші неформальні домовленості, з природою, з прогресом та іншими чинниками герої моїх історій.
Я пропоную глядачеві, за допомогою моїх світлин, хоча б на деякій час зануритись у ці глибокі історичні витоки нашого сьогодення."
О. Примак
Посилання на подію: https://www.facebook.com/events/493197781458592/

ЄрміловЦентр
м. Харків, Площа Свободи, 4
(головний корпус ХНУ ім. В.Н.Каразіна, вхід зі сторони Клочківського узвозу)
Часи роботи: Вт-Нд з 12:00 до 20:00


Подписывайтесь на наш канал:
«78 & 078 Развлечения и Размышления Харькова»
78 & 078 Развлечения и Размышления Харькова Telegram.

765
RSS
Нет комментариев. Ваш будет первым!
Загрузка...