Размышления
Большого
Города

Размышления Большого Города

Вода из каких источников Харькова опасна: список

Вода из каких источников Харькова опасна: список

За 2022 рік у Харкові та області дослідили 1451 пробу води з джерел та колодязів. Як повідомили у лабцентрі, 60,1% проб не відповідали санітарним вимогам.

За 2022 рік у Харкові та області дослідили 1451 пробу води з джерел та колодязів. Як повідомили у лабцентрі, 60,1% проб не відповідали санітарним вимогам.

У досліджених пробах води виявлено перевищення нормативних показників із загальної жорсткості, каламутності, вмісту нітратів, сульфатів, сухого залишку, аміаку, заліза.

У Харкові було досліджено 46 проб води з 12 природних джерел (Саржин Яр, Манжосів Яр, селище Олешки, парк «Юність», «Петренки – 1», «Петренки – 2», «Петренки – 3», вул. Мінераловодська, 1, вулиця В. Зубенка, 25, вулиця Бучми (2 каптажи), «Олексіївська балка»). У результаті з'ясувалося, що:

  • у джерелі парку «Юність» - перевищення жорсткості та вмісту нітратів;
  • в «Олексіївській балці – перевищено вміст нітратів;
  • «Петренки – 3» - вода не відповідає нормі за показниками кольоровості, каламутності та перманганатної окислюваності. Підвищена окислюваність – це ознака забрудненості води.

У лабцентрі зазначили, що треба завжди кип'ятити воду з колодязів та джерел.

Однією з основних проблем питного водопостачання Харківщини залишається високий вміст нітратів у воді колодязів. Нітрати – це солі азотної кислоти, які можуть потрапляти у воду з різних джерел, таких як добрива, промислові стоки, побутова хімія та природні процеси. Нітрати у воді можуть бути небезпечними для здоров'я людини, оскільки вони можуть перетворюватися на нітрити, які можуть викликати метгемоглобінемію (синюшність крові), порушувати роботу щитовидної залози, підвищувати ризик раку та інших захворювань. За даними ВООЗ, гранично допустимий вміст нітратів у питній воді становить 45 мг на літр, а нітритів – 3 мг на літр.

У 43,3% досліджених проб колодязної води у Харківській області вміст нітратів перевищував гранично допустиму концентрацію (ГДК) у 1,1 – 6,7 раза. Високі концентрації нітратів виявили у колодязях на територіях Богодухівського, Красноградського та Харківського районів.

Нітрати не впливають на смак, колір води, і їх неможливо позбутися шляхом кип'ятіння або використання побутових фільтрів. Тому воду з колодязів та природних джерел у жодному разі не можна використовувати для вигодовування немовлят та приготування їжі для дітей до 3-х років. Нітрати, які у воді навіть у межах допустимих норм, небезпечні для малолітніх дітей через особливості функціонування їх організму. Батькам потрібно відповідально ставитись до вибору питної води для малюків. За словами фахівців, найкращий вибір – бутильована вода.

Джерело



Подписывайтесь на наш канал:
«78 & 078 Развлечения и Размышления Харькова»
78 & 078 Развлечения и Размышления Харькова Telegram.

1262
RSS
Нет комментариев. Ваш будет первым!
Загрузка...