Размышления
Большого
Города

Размышления Большого Города

«Мертве і живе в європейському натюрморті»: запрошуємо на лекцію з історії мистецтва Олега Коваля

«Мертве і живе в європейському натюрморті»: запрошуємо на лекцію з історії мистецтва Олега Коваля
26 червня 2015 року о 17.30 в галереї «Мистецтво Слобожанщини» відбудеться лекція історика мистецтва, культуролога Олега Коваля із циклу «Предмет в мистецтві, взаємодія знаків». Тема: «Мертве і живе в європейському натюрморті».


Дослідження з історії мистецтва часто залишають натюрморту скромну роль на периферії мистецького процесу. Що можуть говорити «речі» у порівнянні з говіркими сюжетно-міфологічними та історичними творами, портретами? Мова натюрморту – одна з найбільш складних, існують епохи, коли натюрморт виступав мейнстримом. 

З чим пов’язані причини таких мистецьких рухів? В ці періоди проявляється важливість культурних проблем, пов’язаних з цим жанром, їх теоретична актуальність для мистецтва як такого.

«Натюрморт зазвичай призводять як найменш «літературний» вид живопису. Можна було б сказати, що це найбільш «лінгвістичний» її вигляд. Не випадково інтерес до натюрморту, як правило, збігається з періодами, коли питання вивчення мистецтвом своєї власної мови стає усвідомленою проблемою», – зазначає видатний літературознавець, культуролог, семіотик Юрій Лотман. 

Предметом лекції стане семантика натюрморту, особливості його стилю, змістові концепції. Олег Коваль акцентує увагу на творчості Жан Батіста Сімеона Шардена, натюрморті постімпресіоністів та сучасному натюрморті. 

Вхід вільний! Чекаємо Вас за адресою: Держпром, 4-й під’їзд, 1-й поверх (вхід з боку площі Свободи). Тел. / Факс: (057) 717-10-40. 

Довідка: Олег Володимирович Коваль – мистецтвознавець, культуролог, семіотик, лінгвіст, член Національної спілки художників України (секція мистецтвознавство). Основна область його наукових інтересів – семіотика культури, мови та мистецтва. Займається також проблемами лінгвістики та лінгвоестетики. Автор більше 100 статей з питань загального мовознавства, теорії мистецтва і культури. Працює над дисертаційним дослідженням, присвяченим вербально-візуальному синтезу в теорії і практиці візуального мистецтва ХХ-ХХІ-го століть. З жовтня 2002 року по липень 2009 року вів педагогічну діяльність на посаді старшого викладача кафедри історії та теорії мистецтва Харківської державної академії дизайну і мистецтв. Зараз Олег Коваль – завідувач кабінету історії мистецтва, викладач історії мистецтва Харківського художнього училища. Шеф-редактор журналу прикладного мистецтва та антикваріату «Anima Rerum / Душа речей».

источник



Подписывайтесь на наш канал:
«78 & 078 Развлечения и Размышления Харькова»
78 & 078 Развлечения и Размышления Харькова Telegram.

22:07
369
RSS
Нет комментариев. Ваш будет первым!
Загрузка...