Размышления
Большого
Города

Размышления Большого Города

Перша групова виставки учнів Віолети Терлиги!

Описание:

Запрошуємо Вас 10 листопада о 18:00 в АРТпідвал МГ на відкриття першої групової виставки учнів Віолети Терлиги "Червоний куток"!

⏱ 10.11.21-25.11.21

Мабуть, якщо перекладати англійською чи українською мовами назву студії "Красный уголок" («Червоний Куток»), то справжній сенс, безперечно, втрачається, а з ним і довгий історичний ланцюжок.

Гарний кут – «красивий, прекрасний» (зі старослов'янського), святий кут біля будинку. У східних слов'ян це було найпочесніше місце у хаті, де знаходилися ікони і стояв стіл, зазвичай він був звернений на південний схід.

Ікони у червоному кутку ототожнювалися з вівтарем православного храму, а стіл із церковним престолом. Увійшовши до хати, людина перш за все хрестилася на ікони у червоному куті, а потім вже віталася з господарями. Біля червоного кутка сідали найпочесніші гості.

Вже на початку 20-го століття функцію такого місця було втрачено, а форма вівтаря хоч і залишилася, але була підмінена. Червоні куточки почали з'являтися на підприємствах і в установах, це були спеціальні стенди, відведені під потреби агітації політичної ідеологічної освіти громадян СРСР.

У 1915 році Казимир Малевич на останній футуристичній виставці «0,10». представивши свій "Чорний супрематичний квадрат", який не випадково розташував не на площині стіни, а саме у куті; згодом цю роботу назвуть "іконою" російського авангарду.

Ще пізніше, на прикінці 20-го сторіччя, в епоху «Перебудови» (1985—1991), Червоні куточки в установах ще продовжували існувати, але виглядали вони знов інакше, портрети революційних вождів змінилися на живі куточки природи, де можна було побачити клітини з папужками, акваріуми з рибками, ліані та інші домашні квіти у вазонах.

Наш час, 2021 рік. Епоха т.зв. пост-модернізму. Тяга людини до привабливих (у його розумінні) місць, все не вичерпується і навіть міцніє, підживлюючись культурою самолюбування, набула масового поширення в громадських місцях під назвою «Селфі-зона». «Не людина прикрашає місце, а місце людину» (жарт із соцмереж).

Незалежно від культу та ідейності суспільства, у соціумі завжди простежується певне тяжіння і навіть пристрасть до обожнювання чогось надзвичайного, неординарного.

І тут на допомогу з*являється мистецтво, мистецтво створювати дивовижне, незрозуміле, рукотворне, приємне для очей та душі. Мистецтво як релігія і наслання задовольняє потребу людства у володінні красою, краса завжди перебуває у вівтарі. Музеї, галереї, творчі майстерні - всі вони є храми Мистецтва, а художник той самий жрець та оракул у нього на службі.

Арт-студія «Червоний Куток», заповнюючи запит суспільства в підкоренні прекрасного, пропонує новому поколінню молодих людей різноманітні методи, щоб втілити свої потреби в Мистецтві.

Вимушені повідомити про нові правила для відвідувачів. Щоб потрапити до нас на відкриття ви маєте показати працівнику галереї один з цих документів:
  •  Негативний результат тестування на COVID-19 методом ПЛР або експрес-тесту на визначення антигену коронавірусу SARS-CoV-2 (не пізніше ніж за 72 години до часу проведення заходу);
  •  Сертифікат, який підтверджує повний або частковий курс вакцинації.
  •  Міжнародний, внутрішній чи іноземний сертифікат, що підтверджує одужання від COVID-19.

Також МОЗ нагадує: дотримання трьох простих правил протиепідемічної безпеки — дотримання дистанції, носіння маски та користування санітайзерами — рятує життя. Бережіть себе та рідних.

З повагою, Харківська муніципальна галерея
Место и время:
Событие уже прошло


Подписывайтесь на наш канал:
78 & 078 Развлечения и Размышления Харькова «78 & 078 Развлечения и Размышления Харькова»


RSS
Нет комментариев. Ваш будет первым!
Загрузка...