Размышления
Большого
Города

Размышления Большого Города

Максим Ходак Жовтий хрест

Описание:

Проект один з переможців OPEN CALL ARTпідвал 2019.

Ходак Максим – художник. Працює у медіумах графіки, відео та інсталяції.
Народився 2001 року, м. Біла Церква. Живе і працює в Києві. Навчається на двухрічній програмі Contemporary Art у Kyiv Academy of Media Arts. Темами зацікавлення художника є радянський спадок та в ширшому розумінні загальний історичний контекст і як він трансформується через призму сучасності.

"12 липня 1917 року залп із артилерійських снарядів, позначених дрібними жовтими хрестиками, пущено на британські війська, дислоковані поблизу невеликого бельгійського містечка Іпр. Із бомб швидко випаровувалася рідина і поширювалась у прохолодному нічному повітрі. Солдати, заснувши в казармах і шанцях, прокидалися від нудотного різкого запаху: над крейдяними полями віяло їдким духом хрону. За якусь мить британці кинулися до укриттів, кашляючи й чхаючи в болоті. Осліплі продиралися поміж мертвих. Гірчичний газ проникав крізь шкіру та гуму, просочувався крізь шари тканини. Кілька днів нависав він отруйним туманом гірчичного кольору над полем бою, аж від мертвяків почало тхнути гірчицею. Тільки за цю одну ніч газ убив дві тисячі бійців, а за один рік – сотні тисяч.

2 грудня 1943 року німецькі військові літали налетіли на флотилію американських кораблів, що скупчилася в гавані недалеко від італійського міста Барі, й скинули бомби. На суднах миттєво спалахнула пожежа, освітивши зимову фіолетову ніч. «Джон Гарві» один із кораблів флоту, був завантажений сімдесятьма тоннами іприту – для можливого використання. Коли «Гарві» вибухнув, те саме сталось із токсичним вантажем. Німецький наліт був несподіваний і по-жахливому дієвий. Рибалки та люди, що мешкали в районі порту Барі, почали нарікати на запах паленого часнику і хрону. З води витягли брудних, вимащених мастилом молодих американських моряків, охоплених болем і жахом, з розпухлими заплющеними очима. Газ швидко поширювався портом Барі й учинив руйнування. Близько тисячі чоловіків і жінок померли від ускладнень у найближчі кілька місяців.

«Інцидент у Барі», як його назвали засоби масової інформації, завдав великого сорому союзникам, проте він відкрив шлях дослідникам, яким вдалось синтезувати чарівну кулю, яка стала смертоносною для певних видів раку. Те, що ця куля колись постане з тієї ж самої хімічної зброї, яка вбивала тисячі солдат впродовж Першої світової війни, видавалося збоченням..."

Место и время:
Событие уже прошло


Подписывайтесь на наш канал:
78 & 078 Развлечения и Размышления Харькова «78 & 078 Развлечения и Размышления Харькова»


RSS
Нет комментариев. Ваш будет первым!
Загрузка...