Размышления
Большого
Города

Размышления Большого Города

Норма, опера в концертному виконанні

Описание:

3 березня 2019 року, 18:30

Композитор: В. Белліні

Лібрето: Ф. Романі

Харківський національний академічний театр опери та балету ім. М. В. Лисенка готує концертне виконання шедевру епохи італійського «bel canto» - опери «Норма» Вінченцо Белліні. Концертне виконання перед сценічним втіленням опери (яке не передбачає використання декорацій, театральних костюмів і спеціального гриму) зараз дуже поширене у світовій театральній практиці, і дозволяє зосередити всю увагу публіки саме на майстерності співаків і музикантів. Ще за життя Вінченцо Белліні називали «творцем італійських мелодій»: в його творчості досяг свого розквіту чарівний стиль «bel canto». В. Белліні є автором одинадцяти опер, багато з яких користуються широкою популярністю. Але саме опера «Норма» вважається одним з найдосконаліших шедеврів музичного театру. 

Навіть сам композитор казав, що «Норма» - це єдина його опера, яку необхідно буде врятувати у випадку затоплення корабля з його партитурами. В. Белліні був у захваті від драматичного сюжету трагедії француза Луї Соме та дуже ретельно працював над своїм твором. Одну лише славетну каватину «Casta diva» - молитву при місячному сяйві - композитор повністю переробляв вісім (!) разів, поки не переконався (абсолютно справедливо) в її досконалості. Дія опери розгортається на тлі протистояння галлів і римлян в 50 році до н.е. Верховна жриця галлів Норма порушила обітницю безшлюбності, тобто зрадила народну довіру: вона таємно стала дружиною римського консула Полліона та народила від нього двох дітей. А Полліон закохався в юну жрицю Адальжізу. 

Головну героїню терзають ревнощі, бажання помститися зрадникові, а також любов до дітей, почуття провини за порушену клятву перед народом і богами. Неоднозначні й інші герої: Адальжіза не може пробачити коханому зради верховної жриці, і навіть зрадник Полліон виявляється здатним на самопожертву. У наш час «Норма» ставиться спеціально для видатних сопрано, оскільки партія головної героїні вважається однією з найскладніших у світовому оперному репертуарі – не тільки за рахунок віртуозної вокальної партії, але й через її високе емоційне напруження. 

Cxid Opera, вул. Сумська, 25

Купить билеты

Место и время:
Событие уже прошло


Подписывайтесь на наш канал:
78 & 078 Развлечения и Размышления Харькова «78 & 078 Развлечения и Размышления Харькова»


RSS
Нет комментариев. Ваш будет первым!
Загрузка...