Размышления
Большого
Города

Размышления Большого Города

Відкриття виставки Даріуса Вайчекаускаса «Деконструкції»

Описание:

23 січня о 19:00 галерея COME IN запрошує на відкриття виставки Даріуса Вайчекаускаса «Деконструкції». Виставка є частиною проекту «Exposures. Виставки клайпедської фотографії у Харкові», що проходить також у ЄрміловЦентрі за підтримки Литовської ради культури, Литовського посольства в Україні та Клайпедського департаменту Литовської асоціації фотографів.

Понад десятиліття Даріус Вайчекаускас послідовно випробував різноманітні способи деконструкції фотографії. У цьому процесі митець трансформував смисли, присутні у знімку від початку, згідно з певною системою: починаючи з прискіпливого розрізання робіт колег-фотографів на горизонтальні стрічки, й збираючи їх наново, у відновлене ціле, реасамбляж зі зміненим змістом кожної стрічки — горизонтально чи вертикально складеної.

Більшою мірою Вайчекаускас робить це задля вирішення проблем традиційної фотографії, постфотографії та концептуалізму. Ухилення від чіткої класифікації — це свідомий творчий підхід автора, який дозволяє «відмовитись» від фотографії, лишаючись в її межах. Вайчекаускас прагне не лише (і не стільки) позбавитись «авторської інтуїції», як змінити й викривити концептуальну цінність цього поняття. Деконструюючи фотографії інших, митець працює з подвійною інверсією – зображення й авторства.

У виставці представлені «деконструйовані» роботи литовських й українських авторів: Артураса Шештокаса, Арвідаса Стубра, Петраса Малукаса, Раймундаса Урбонаса, Угніуса Гелгуда, Ремігіюса Трейгіса, фотографа Харківської школи Романа Пятковки та молодих фотографів Сергія Мельниченка, Ігоря Чекачкова та Аліни Мікос.

Даріус Вайчекаускас (1978 р.) — литовський фотограф і куратор. Здобув художню освіту у Вільнюській академії мистецтв. Основний інтерес художника — фізична і метафорична деконструкція творів мистецтва. “Найбільша радість — тихий крик обрізаних фотографій рано вранці або дуже пізно вночі. Мені також подобається різати, руйнувати і деконструювати артбуки та фотокниги. Я люблю, поважаю і захоплююся фотографією”, — говорить Вайчекаускас. Автор реалізовував багато персональних проектів, серед яких “MON TAN DUN” у центр культури і комунікації Клайпеди (Сьєрр, Вале, Швейцарія), “Deconstructions” у центр візуального мистецтва Йонаса Мекаса (Вільнюс, Литва) та “REDline” (Порто, Португалія). Нині Вайчекаускас працює в Клайпеді та окрім художньої практики займається кураторською діяльністю, проведенням різноманітних майстер-класів та воркшопів.

Место и время:
Событие уже прошло


Подписывайтесь на наш канал:
78 & 078 Развлечения и Размышления Харькова «78 & 078 Развлечения и Размышления Харькова»


RSS
Нет комментариев. Ваш будет первым!
Загрузка...