Размышления
Большого
Города

Размышления Большого Города

Фестиваль современного искусства NonStopMedia

Описание:

В начале августа фестиваль NonStopMedia объявил список финалистов, работы которых будут представлены в Харькове в рамках финального проекта. За 2 месяца, в течение которых длился опен-колл, жюри рассмотрело около 150 заявок. В этом году в конкурсе приняли участие молодые художники из Украины, Польши, Беларуси и других стран Европы, США.

В этом году мероприятия параллельной программы фестиваля стартуют 27 августа. В программе, которая насчитывает более 20 мероприятий, – множество интересного. Это и выставки, и лекция немецкого художника Филиппа Модерсона, и, Ночь Перформанса, и вечеринки, мастер-классы, экскурсии (полная программа – в приложенных файлах).

«Мероприятия параллельной программы NonStopMedia будут проходить каждый день. Открытая программа начнется 27 августа. Она стартует с презентации мебели из квартиры одиозного для Харькова персонажа – Олега Митасова - и спектакли театра «Арабески». Что касается презентации, команде Харьковской муниципальной галереи удалось достать фрагменты мебели из квартиры Митасова с его надписями, а также семейные фотографии. Интересной также будет выставка в ХНЭУ. Это довольно необычный эксперимент коллаборации молодых художников Ольги Бабак и Александра Капли, которых пустили в один из крупнейших вузов города и позволили показывать свое искусство так, как им хочется», - комментирует куратор NonStopMedia ІХ Антон Ткаченко.

Открытие главной выставки биеннале, на которой будут представлены их работы, состоится 2 сентября в 17.00 во Дворце студентов НТУ «ХПИ».

«В этом году мы получили много очень хороших проектов, таких, которые хотелось бы показать. Жаль, что жюри могло отобрать только 10. На мой взгляд, сильно возросли качество и продуманность представленных проектов, их завершенность», - говорит куратор NonStopMedia IX Анастасия Хлестова.

Финалисты NonStopMedia IX:

Григорий Гудаченко, Аня Мананкина, Ира Водолажченко, Томаш Гажлинси и Виктория Дорр, Анастасия Худякова, Коршунов Евгений, Вероника Чередниченко и Богдана Пацюк, Женя Лаптий, Дарья Кольцова, Роман Каминский и Наталья Ткаченко (куратор).

Полная программа фестиваля

27.08:

17.00 - презентація об’єктів Мітасова (Муніципальна галерея, вул. Чернишевська, 15)

Олег Мітасов (1953 - 1999) прославився в Харкові в середині 1980-х років численними написами з зв'язаних слів на парканах і стінах будинків. Імовірно, страждав на шизофренію.

19.00 - вистава-концерт театру «Арабески» за текстами Мажени Садохи (Вроцлав), Сергія Жадана (Харків) та Юрія Андруховича (Івано-Франківськ) у виконанні Міська Барбари та Юрка Єфремова - автора музики - у режисурі Світлани Олешко з відеорядом від Андрія Зеленого (Львів) - (АртПідвал Муніципальної галереї, вул. Чернишевська, 15). Надзвичайно актуальний, гострий і водночас мобільний проект. Це не просто вистава, це відео-арт, це низка дискусій та дебатів, аудіокнига, східноукраїнський тур у 2018 році (Чугуїв, Слов’янськ, Краматорськ, Сіверськодонецьк, Лисичанськ).

28.08:

18.00 - кураторський проект Наталі Чичасової «Місто "Без призначення"» спецпроект від галереї Артсвіт (Дніпро) (VOVATANYA Gallery, Харківська набережна, 6)

Роботи надані з колекції галереї Артсвіт, створені сучасним молодими українськими художниками, які репрезентують різне відчуття себе та бачення майбутнього. Медіумом на виставці є друкована графіка - одна з найбільш традиційних технік, що вже давно стала не тільки засобом декоративного оформлення, але й набула специфічної та лаконічної візуальної мови. Сьогодні, в контексті переосмислення нашої ідентичності та вибудовування стратегії подальшого розвитку, звернення до аналізу впливу радянського феномену є надзвичайно важливим. Така ситуація спонукає сучасних художників у своїх практиках звертатися до теми радянської спадщини та фіксувати її у ландшафті міста. Їхні роботи фактично стають індикатором змін у свідомості нового покоління.

29.08:

18.00 - виставка з архівів фестивалю, візуалізація історії NonStopMedia (Ampersand food & art, вул. Сумська, 71)

Презентація каталогів, афіш та програмок фестивалю за 15 років його існування від Тетяни Борзунової та Ірини Оленіної.

30.08:

17.00 - лекція Ольги Сімсон, докторки юридичних наук, директорки Інституту права, технологій та інновацій (ILTI), «Захист інтелектуальної власності в сучасному мистецтві» (Муніципальна галерея, вул. Чернишевська, 15)

Мета лекції - продемонструвати, як нові тенденції та форми в мистецтві впливають на охорону інтелектуальної власності, дати представникам креативної індустрії інструменти захисту авторських прав, показати грань між інтелектуальною власністю та апропріетарним мистецтвом.

19.00 - лекція Тетяни Тумасян, директорки Муніципальної галереї та засновниці NonStopMedia про історію фестивалю (Муніципальна галерея, вул. Чернишевська, 15)

Розповідь про те, як і чому з'явився фестиваль, як змінився склад учасників, яке майбутнє чекає НонСтоп. У 2003 році Тетяна Тумасян заснувала фестиваль молодіжних проектів NonStopMedia. За час існування NonStopMedia утвердився як важлива комунікативна платформа для молодого сучасного мистецтва, що зумовлено різноманітністю паралельної програми: кіно, театру, музики, літератури - та посиленої ролі теоретичної, освітньої та дискусійної платформ фестивалю.

31.08:

18.00 - спецпроект «Контрверсія» Белли Логачової та Олександра Присяжненко, нові медіа, відео, фотографія, тексти (АртПідвал Муніципальної галереї, вул. Чернишевська, 15)

Погляд на сучасну подачу інформації в мінливій соціальній ситуації та роздуми про те, де правда, а де брехня, коли вибір своєї версії реальності надається кожному окремо.

22:00-02:00 - Visual party #2 «Не хлебом единым» / «Остро умие» (тильна сторона ХНАТОБ, вхід за будівлею опери з боку саду Шевченка)

Academy of Visual Arts Kharkоv спільно з «Культура звука» продовжують серію visual party. Організатори запрошують відкрити для себе харківського художника слова - Вагріча Бахчаняна. Visual party - це суміш музики та візуального матеріалу на певну тему. На вечірці будуть продемонстровані зображення і твори Вагріча, та розповідь про харківського художника. Відеоматеріали підібрані Academy of Visual Arts Kharkov. Світло - VJ YNG (Олена Джуріна). Музика - DJ Kurilo.

1.09:

18.00 - презентація «Искусство - это больно» Ольги Федорової (АртПідвал Муніципальної галереї, вул. Чернишевська, 15)

Проект як частина довготривалого дослідження мистецьких процесів, має на меті зібрати у собі весь той біль, що його переживає молодий художник у своїй діяльності. Все, «що болить», але зазвичай не виноситься за межі «кола посвячених». Та біль вщухає швидше, якщо дати йому вихід. На презентації проекту художниця представить арт-бук та мерч-колекцію «Искусство - это больно», також відбудеться артист-ток та дискусія про концептуальне мистецтво, вітчизняні мистецькі процеси та арт-систему, а також місце в них молодого українського художника.

21:00 - шоу-кейс "Rhythm Makers" (Farsch Place, вул. Квітки-Основ’яненка, 12)

Dj Max Gold та Dj Ivan Schtug зіграють вінілові сети з найбільш значущих треків від продюсерів андеграундної house-музики

2.09:

17.00 - офіційний початок фестивалю - відкриття виставки лауреатів (Палац студентів НТУ «ХПІ», вул. Пушкінська, 79/1)

3.09:

18.00 - лекція Філіпа Модерсона про життя та працю молодого художника в Німеччині (АртПідвал Муніципальної галереї, вул. Чернишевська, 15)

Філіп Модерсон - німецький художник, скульптор. Живе та працює в Берліні. Роботи Модерсона - відбиття геологічних процесів, таких як ерозія та седиментація. Матеріальна основа його скульптур (пісок, бетон, метал або скло) - утворює, як правило, камінь, що переходить у різні агрегатні стани. Роботи Модерсона можна розглядати і як об'єкт, і як процес. Амбівалентні об'єкти стосуються, з одного боку, глобальних природних явищ, а з іншого боку, говорять про роль людини в їх створенні. Проте, остаточне формування самих об'єктів не визначається художником. Воно виникає в процесі створення.

4.09:

18.00 - відкриття проекту Гамлета Зіньківського «Сьоме правило» (Муніципальна галерея, вул. Чернишевська, 15)

Гамлет Зіньківський - український художник, відомий своїми стріт-арт роботами в Харкові та інших містах. Живе і працює переважно в Харкові, бере участь у виставках в Україні та за кордоном, лауреат NonStopMedia 4 та 5. Стріт-арт Гамлета відрізняється графічною манерою виконання і присутністю характерних авторських текстів.

5.09:

18.00 - лекція та презентація Микити Лиськова про авторську анімацію (Муніципальна галерея, вул. Чернишевська, 15)

Микита Лиськов створює авторську некомерційну анімацію, займається цим вже більше 10 років, постійно бере участь у кінофестивалях, проводить лекції-кінопокази з історії анімації, організовує і веде заняття в «Школі авторської анімації» в Дніпрі. Нещодавно його анімаційний фільм «Я купив велосипед» отримав гран-прі фестивалю «Де кіно», а його нова робота «The End» постійно транслюється на кінофестивалях в усьому світі. Під час лекції Микита покаже свої анімаційні фільми, детально розповість про їх створення, звідки приходять ідеї та навіщо в сучасній Україні займатися авторською анімацією.

6.09:

18.00 - показ «Відеоарт 1990-х і 2000-х в архівах Музею сучасного мистецтва Одеси» (Муніципальна галерея, вул. Чернишевська, 15)

Скринінг відеоробіт з архіву Музею сучасного мистецтва Одеси. Під час показу ми спробуємо прослідкувати розвиток відеоарту 1990-х і 2000-х: твори Мирослава Кульчицького та Вадима Чекорського, Глеба Катчука, Олександра Ройтбурда, Миколи Карабіновича та інших.

7.09:

17.00 - відкриття проектів Ольги Бабак «Відстань» та Олександра Каплі «Мао в гостях у темній матерії та мироточиві гриби» у бібліотечному корпусі ХНЕУ ім. С. Кузнеця (Харківський національний економічний університет ім. С. Кузнеця, проспект Науки, 9A)

Харківські художники презентують роботи в незвичному середовищі університетської бібліотеки, з'ясувавши, наскільки контекст простору впливає на сприйняття проекту.

8.09:

16.00 - фінальний показ перформансів учнів майстер-класу Вальдемара Татарчука (Молодіжний парк, вул. Пушкінська, 100)

Метою майстер-класу є представити і випробувати обрані основні елементи конструкцій перформативних дій, спостережені у багатьох активних митців від сімдесятих років до сучасності. Учасники майстер-класу працюють в межах, визначених ведучим, але водночас мають можливість перейти їх, зламати, діяти всупереч.

19.00 - Performance night (Молодіжний парк, вул. Пушкінська, 100)

впродовж п'яти годин в Молодіжному парку глядачі будуть свідками перформансів від художників з України, Польщі та Великобританії: Ani Zur / Київ, Наталля Лісова / Київ, Юрій Штайда / Харків, Вальдемар Татурчук/Польща, резидент SWAP: UK/Ukraine Ріккардо Атанасіо Матлакас.

23.00 - діджей-сет від The And, одного з акторів театру «Прекрасні квіти» Дениса Чмельова (Farsch Place, вул. Квітки-Основ’яненка, 12)

Відео-інсталяції та акторська пластика об’єднуються, підкреслюючи зв'язок візуального мистецтва та музики.

9.09:

15.00 - екскурсія виставкою лауреатів фестивалю із членами журі (Тетяна Тумасян, Роман Мінін) і кураторами (Анастасія Хлестова, Антон Ткаченко) (Палац студентів НТУ «ХПІ», вул. Пушкінська, 79/1).
19.00 - концерт гурту Fever °, закриття фестивалю, вечірка (ART AREA «ДК», вул. Чернишевська, 13)
Fever ° - це indie-rock fusion з класичним грувом і багатозначними словами. Проект існує з 2016 року. За цей час команда випустила EP Salmon і зіграла його на кількох сольних концертах в Харкові, фестивалях «Я і Села Брук» (Харків) і Alfa-Jazz Street Fest (Львів).

ВХІД НА ВСІ ПОДІЇ ФЕСТИВАЛЮ ВІЛЬНИЙ

В програмі можливі зміни

Место и время:
Событие уже прошло


Подписывайтесь на наш канал:
78 & 078 Развлечения и Размышления Харькова «78 & 078 Развлечения и Размышления Харькова»


RSS
Нет комментариев. Ваш будет первым!
Загрузка...