Размышления
Большого
Города

Размышления Большого Города

Сват мимоволі, опера

Описание:

30 червня, 18:30

Композитор - Віталій Губаренко

Нова прем'єра Харківського національного академічного театру опери та балету ім. М. Лисенка - іскрометна комічна опера видатного харківського композитора, справжнього класика української музики Віталія Губаренка «Сват мимоволі», написаної на сюжет п'єси Г. Квітки-Основ'яненка «Шельменко-денщик». Автором лібрето оперного спектаклю стала Марина Черкашина, дружина і муза В. Губаренка, також харків'янка, а нині професор Національної музичної академії, одна з провідних музикознавців України. До речі, перше втілення цієї опери на харківській сцені успішно відбулося ще за життя композитора в 1985 році та було розраховано на індивідуальність першого оперного Шельменка - соліста нашої опери, видатного українського співака Миколи Коваля (1946-2018).

У цій опері гумором проникнуте усе: хитросплетіння сюжету, діалоги персонажів, які відбуваються на дотепній суміші української, російської та французької мов, а також музика – написана свіжою, сучасною мовою, де використані не тільки численні посилання на традиційні пісні та романси, а навіть висміюються деякі оперні штампи…

Ставити на харківській сцені історію, дія якої відбувається на Слобожанщині та яка написана трьома видатними харків'янами Григорієм Квіткою-Основ'яненком, Віталієм Губаренком та Мариною Черкашиною-Губаренко буде команда молодих та енергійних харківських постановників, що вже зарекомендували себе у яскравих творчих проектах.

Режисером - постановником виступить людина з унікальною творчою біографією Ганна Лісова: випускниця Харківського національного медичного університету, кандидат медичних наук, магістр педагогіки Вищої школи УІПА, випускниця Харківського національного університету мистецтв ім. І. Котляревського, магістр Міланського університету Бокконі. Г. Лісова проходила стажування в театрі La Scala (Мілан), після чого повернулася до рідного Харкова, де працює викладачем кафедри оперної підготовки Харківського національного університету мистецтв та є помічником головного режисера ХНАТОБу. Вона також автор спільного україно-італійського проекту «Binge Drinking».

Диригент постановник – лауреат міжнародних конкурсів Сергій Горкуша, випускник Харківського національного університету мистецтв ім. І. Котляревського (клас проф. А. Калабухіна). Молодий музикант удосконалював свою майстерність в Італії під керівництвом маестро Луїджі Гаджеро. Він учасник численних міжнародних фестивалів і майстер-класів. Як диригент-постановник виступив в проектах «Ніч в опері» (2017, ХНАТОБ) і в музичній комедії «Шерлок одружився!» (Режисер – О. Дугінов). С. Горкуша реалізував ряд концептуальних камерних і симфонічних програм, зокрема в галузі сучасної академічної музики, деякі з них в тісній співпраці з американським композитором Р. Кемероном-Вульфом.

Сценографом і автором костюмів вистави виступить досвідчена художниця і дизайнер Алія Байтенова. У випускниці Харківського художнього ліцею та Харківської державної академії дизайну і мистецтв в портфоліо шістнадцять реалізованих постановок і три вистави в роботі (на сценах театрів Харкова, Сум, Миколаєва, Чернігова та столиці України).

Вистава зацікавить і любителів дотепних комедій та поціновувачів сучасної академічної музики, і глядачів, які бажають поринути в атмосферу XIX століття й шанувальників свіжих режисерських рішень. Адже не зважаючи на уявну простоту сюжету, який вміщено в рамки позаминулого століття, актуальним він залишається досі, а в багатьох персонажах «Свата мимоволі» цілком можливо упізнати себе або своїх знайомих.

Место и время:
Событие уже прошло


Подписывайтесь на наш канал:
78 & 078 Развлечения и Размышления Харькова «78 & 078 Развлечения и Размышления Харькова»


RSS
Нет комментариев. Ваш будет первым!
Загрузка...