Размышления
Большого
Города

Размышления Большого Города

Неореалізм у фотографії і кіно (Польща/Україна)

Неореалізм у фотографії і кіно (Польща/Україна)

На думку польського теоретика Павла Мосицького знімки фотографів: Єжи Левчинського, Марека П’ясецького, Тадеуша Ролке, Софії Рідет з перших десятиліть по Другій Світовій війні, – наче уламки втраченої або незавершеної стрічки, яка у свою чергу нагадує якійсь неіснуючий фільм італійського неореалізму. Польська повоєнна фотографія та італійське неореалістичне кіно, таким чином, зустрічаються в не-дуже-реалістичному пункті, де ані фільм, ані фотографія вже не є самодостатніми, а належать до більш загальної, хоча і розпливчатої, ідеї образу.
Зв’язок між неореалізмом і польською фотографією 1950-1960-х років та його впливом на видатних фотографів складає концепцію виставки.

Куратор проекту: Рафал Левандовський (Польща)

Презентація фільму «Час життя об’єкту в кадрі» (2012) Олександра Балагури / Світлани Зінов’євої.


За ствердженням Олександра Балагури та Світлани Зінов’євої, авторів українського документального, експериментального фільму «Час життя об’єкта в кадрі», їх робота – це «Фільм про незнятий фільм». Побудований на українській фотографії 1970-90-х (Олександра Чекменьова, Євгенія Павлова, Володимира Кукоренчука,  Олександра Ранчукова, Анни Войтенко) фільм заповнює лакуни документального кіно тих часів, а світи польського та українського «неореалізму» переплітаються, створюючи діалог. «…Це фільм про стосунки автора з Матеріалом власного фільму, в якому сам Матеріал і є дійовою особою і де автору не лишається нічого іншого, як самому стати  таким самим Матеріалом, аби мати можливість взаємодії з ним «на рівних» (Олександр Балагура, Світлана Зінов’єва).
Конференція «Неореалізм у часі конфлікту».
07.10.2015 о 17:00

Учасники дискусії:
Рафал Левандовський, куратор виставкового проекту, експерт фотомистецтва, мистецтвознавець (Польща) — модератор конференції.
Тетяна Павлова, куратор проекту (Україна), експерт фотомистецтва, кандидат мистецтвознавства, доцент Харківської державної академії дизайну і мистецтв (Україна).
Павло Мосицький, філософ і арт-критик (Польща).
Томас Шершень, художник, арт-критик (Польща).
Світлана Зінов’єва (Україна), продюсер фільму «Час життя об’єкта в кадрі» (реж.О.Балагура), що був учасником фестивалів у Франції, Португалії, Росії, Словакії, Українi, володар Georges de Beauregard International Prize, FID Marseille 2013, Марсель, Франція.

Куратори проекту: Рафал Левандовський (Польща)
  Тетяна Павлова (Україна)

Проект здійснюється за підтримки Польського Інституту в Києві, Студії GRAFPROM, Генерального консульства Республіки Польща в Харкові, Харківської державної академії дизайну і мистецтв.

Керівник проекту: Наталія Іванова
Менеджери проекту: Анна Кравченко, Дар’я Шевцова

ЄрміловЦентр
Харків, Площа Свободи, 4
(головний корпус ХНУ ім. В. Н. Каразіна,
вхід з боку узвозу Пассіонарії)
Вт-Нд з 12:00 до 20:00
Вхід вільний
Тел:   +380958013083, +380577604713
e-mail: yermilovcentre@gmail.com
www.yermilovcentre.org

23:14
RSS
Нет комментариев. Ваш будет первым!
Загрузка...